Políticos y elecciones, Votar libremente y participar en la democracia, Voto para el cambio, Referéndum en línea
left right

Detalles Andorra - M'agrada

> Andorra > Eventos > Popularitat d'Andorra
Andorra - M'agrada Andorra - M'agrada
Andorra - M'agrada
M'agrada Anodrra. Digueu per què! / I like this country - Andorra. Say why!
email

descripcion del candidato: 

Andorra - M'agrada

CAT: Andorra, oficialment Principat d'Andorra, és un estat independent de l'Europa sud-occidental, situat als Pirineus entre Espanya i França, limitant amb la comunitat autònoma de Catalunya al sud, i amb els departaments francesos dels Pirineus Orientals i de l'Arieja al nord. Andorra és un dels estats més petits del món amb només 468 km², és un dels sis microestats del continent, sent-ne el més gran i el segon més populós amb una població de 84.082 habitants, dels quals 32.085 són de nacionalitat andorrana.

Fins el 1993, durant 715 anys, Andorra ha estat governada per dos senyors feudals, el bisbe del Bisbat d'Urgell i els hereus del títol del comtat de Foix, comtat que amb el temps va acabar en mans de la Corona de França i després de la revolució a la República Francesa. Actualment està constituït com un Estat social i democràtic de Dret, el règim polític del qual és el coprincipat parlamentari i té com Caps d'Estat Joan Enric Vives, bisbe d'Urgell, i Nicolas Sarkozy, president de la República Francesa. Jaume Bartumeu és l'actual cap del Govern d'Andorra i el català és l'únic idioma oficial, si bé els usos lingüístics habituals de la població s'estenen també a altres llengües.

D'ençà la Segona Guerra Mundial, ha passat de ser un país pobre i aïllat a tenir una puixant economia que atrau immigració, gràcies al turisme per la falta de l'impost sobre la renda, i ser o haver estat considerat un paradís fiscal, tot i que actualment no apareix a la llista grisa de països no cooperants de l'OCDE.

El Principat d'Andorra té una afinitat molt forta amb Catalunya: la llengua oficial és el català, les seves institucions es basen en el dret català, un gran nombre dels habitants són catalans, i el principat sencer forma part de la diòcesi d'Urgell, divisió eclesiàstica catalana.

Tant a Andorra com a Catalunya, s'utilitza sovint el nom històric de les Valls d'Andorra. Aquest nom prové del relleu andorrà, format per vàries valls que pertanyen principalment a la conca de la Valira (afluent del Segre), exceptuant la capçalera de l'Arieja que desemboca a la Garona.

No té forces armades pròpies i la seva defensa és responsabilitat d'Espanya i França. En cas d'emergències i/o desastres naturals, com per exemple inundacions com els aiguats del 1982, es convoca el sometent format per homes majors de 18 anys i amb nacionalitat andorrana, la llei contempla que només serien convocats en cas que no hi hagués un nombre suficient de policies disponibles.

 

Lema nacional: Virtus Unita Fortior («La unió fa la força» en llatí)

Idiomes oficials: Català

Capital (Ciutat més gran): Andorra la Vella

Govern: Coprincipat parlamentari

Copríncep episcopal: Joan Enric Vives i Sicília
Copríncep francès: Nicolas Sarkozy
President del govern: Jaume Bartumeu Cassany

 

Font


ENG: Andorra, officially the Principality of Andorra, also called the Principality of the Valleys of Andorra, is a small landlocked country in southwestern Europe, located in the eastern Pyrenees mountains and bordered by Spain and France. It is the sixth smallest nation in Europe having an area of 468 km2 (181 sq mi) and an estimated population of 83,888 in 2009. Its capital, Andorra la Vella, is the highest capital city in Europe, being at an elevation of 1023 metres. The official language is Catalan, although Spanish, French, and Portuguese are also commonly spoken.

The Principality was formed in 1278. The role of monarch is exercised jointly by the two co-princes, the President of the French Republic and the Bishop of Urgell, Catalonia, Spain.

Andorra is a prosperous country mainly because of its tourism industry, which services an estimated 10.2 million visitors annually, and also because of its status as a tax haven. It is not a member of the European Union, but the euro is the de facto currency. The people of Andorra have the 2nd highest human life expectancy in the world — 82 years at birth.

 

Motto: "Virtus Unita Fortior" (Latin) "Virtue United is Stronger"

Anthem: El Gran Carlemany, Mon Pare (Catalan) The Great Charlemagne, my Father

Capital (and largest city): Andorra la Vella

Official language: Catalan

Ethnic groups: 36.6% Andorran, 33.0% Spanish, 16.3% Portuguese, 6.3% French, 7.8% others.

Demonym: Andorran

Government: Parliamentary democracy and Co-principality
- Co-Princes: Joan Enric Vives Sicília, Nicolas Sarkozy
- Representatives: Nemesi Marqués Oste, Christian Frémont
- Prime Minister: Jaume Bartumeu
- Prime Minister-designate: Antoni Martí

 

Source

 

 

May 4,2011

icon Popularitat d\'Andorra
icon Popularitat d\'Andorra

ElectionsMeter no incurre en la responsabilidad de los comentarios. Usted tiene que escribir sus demandas o recuerdos al autor del argumento. Todos argumentos tienen que contener el nombre del usuario con el manantial original del texto. Es importar cumplimiento de ley a acodiga de justicias de autora. Si este texto inclue una falta, unos informes incorrectos y Usted quiere corregir estos informes, tiene que escribir a nosotros. Usted nos puede escribir..

 
load menu